великден

             Традициите повеляват...

                 Днес децата от група „Мечо Пух“, ДГ „Калина“, посетиха музей "Старото школо", където бяха гостоприемно посрещнати от директора на Специализирани музеи Трявна - г- жа Юлия Нинова и нейни колеги.

                   И тъй като традициите повеляват белите яйца от Лазаровден да се нашарят за Великден, нашите домакини бяха подготвили Великденска работилница.

                 Дейността е част от проект „Паралели“ на сдружение „Промяната е в теб“, в който ДГ“Калина“, група „МЕЧО ПУХ“ и специализирани музеи Трявна са партньори.

                  По интересен и увлекателен начин г-жа Даниела Дабкова запозна децата и приятелите ни от Испания с българските традиции и обичаи характерни за празника Великден от дълбоки времена.

                  А от испанските младежи научихме, че народните традиции при тях почти липсват и основно се спазват църковните канони.

                   След това всички се включихме в творческа работилница. Запознахме се и с техниката за рисуване с восъчна писалка върху яйце.

В края на дейността подредихме красива изложба от шарени яйца, която всички могат да посетят.

                   За награда нашите домакини подариха на децата шоколадови зайчета.

                 Децата пък им бяха подготвили голямо рисувано от тях яйце, а на партньорите ни от Испания, както повелява традицията подариха козунак и кошничка с шарени яйца.

                  Благодарим на музейните специалисти и наши  домакини, че обогатиха знанията на децата за българските традиции и обичаи свързани с празника Великден и за разпространяването им сред други култури и народи!!!


Обратно към Дейности

Напишете коментар

Вашият коментар е изпратен успешно! Ще бъде публикуван след преглеждане от администратор.